• BIST 102.410
  • Altın 186,636
  • Dolar 4,4877
  • Euro 5,2816
  • Zürih 17 °C
  • Antalya 30 °C
  • İstanbul 24 °C

Vatandaşlık kolaylaştırıldı

Vatandaşlık kolaylaştırıldı
3. kuşak göçmen kökenlilerin İsviçre vatandaşlığına geçişini kolaylaştıran Kolaylaştırılmış vatandaşlık yasası bakanlar kurulunun onayı ile resmi olarak kabul edildi.

Cemil Baysal
BERN- Geçtiğimiz yıl Şubat ayında düzenlenen halk oylamasında halkın sandıkta yüzde 60 evet oyu ile kabul gördüğü, 3. kuşak göçmen kökenlilerin İsviçre vatandaşlığına geçişini kolaylaştıran yasa bakanlar kurulunun onayı ile resmi olarak kabul edildi. Yasa 15 Şubat 2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek. Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, vatandaşlık başvuru formları Yabancılar Dairesi (SEM) 
veya başvuru yapacak kişilerin ikamet ettikleri belediyeden tedarik edilebilecek. İsviçre'de doğmuş ya da İsviçre vatandaşı olmuş en az bir büyükanne ya da büyükbabaya sahip göçmenleri kapsayan yeni yasadan özellikle 25 yaşından küçük göçmen kökenliler yararlanacak, sözkonusu bu gençler vatandaşık işlemlerinde bazı bürokratik işlemlerden muaf tutulacak. Vatandaşlık başvurularında ön kriter olarak talep edilen koşullarda bir değişiklik getirmeyen ''kolaylaştırılmış yasa'', sadece İsviçre'de doğrmuş ve 25 yaşından küçük 3. kuşak göçmen kökenlilere bürokratik engelleri asgari düzeye indirecek. İsviçre'de 12 yıl ikamet etmiş olma, kantonlara göre değişkenlik gösteren 4 ila 8 yıl aynı kantonda ya da 2-5 yıl aynı belediye sınırları içerisinde ikamet olma şartı aynen devam ediyor. Ayrıca, trafik cezaları dahil olmak üzere adli sicil kaydının temiz olması ve sabıka kaydınının bulunmaması, sosyal yardım almamış veya almıyor olma şartı da mevcudiyetini yerni kolaylaştırılmış yada da koruyor.  Bazı kanton ve belediyelere (gemeinde) göre değişen vatandaşlık testi ve mülakat uygulaması ise yine devam ediyor.  1 Ocak 2018 tarihinden bu yana sadece C (Niederlassungsbewilligung C ) ikamet belgesi sahibi olan göçmen kökenlilerin yapabilecekleri vatandaşlık başvurularında, kolaylaştırılmış yasadan faydalanabilmek için önemli kritlerler bulunuyor.

Buna göre;
-Başvuru sahibi 25 yaşından küçük olması gerekiyor
-İsviçre'de doğmuş olması şartı bulunuyor
-İsviçre'de en az 5 yıl (obligatorische Schule) okula gitmiş temel eğitim alması gerekiyor
-C ikamet belgesi (Niederlassungsbewilligung C) saihibi olması şart
-Ülkeye iyi entegre olması gerekiyor
Entegrasyon koşulları olarak;İsviçre'nin iç ve dış güvenliğini tehdit etmeyen,  Federal Anayasa'nın değerlerine saygı gösterip kanun ve düzeni benimseyen, günlük yaşama katılıp eğitim alanında bulunmak ve ailesinin entegrasyonunda ilgilenenler kabul ediliyor.
-Geçiş döneminde yasanın yürürlüğe girdiği tarihte 26-35 yaşları arasında olan 3. kuşak göçmen kökenliler 5 yıl boyunca yeni kolaylaştırılmış yasadan faydalanarak başvuru yapabilecekler.
Kolaylaştırılmış vatandaşlık başvuru formu Federal Yabancılar Dairesinden  ch@sem.admin.ch adresinden e-posta yoluyla ya da ikamet edilen belediyeden 15 Şubat itibariyle talep edilebilecek. 

Bu haber toplam 4230 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Post Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 044 550 50 50 | Faks : 00 41 44 666 02 71 | Haber Scripti: CM Bilişim