• BIST 106.926
  • Altın 151,365
  • Dolar 3,6718
  • Euro 4,3287
  • Zürih 12 °C
  • Antalya 18 °C
  • İstanbul 20 °C

Cenevre Başkonsolosluğu'ndan Önemli DUYURU

Cenevre Başkonsolosluğu'ndan Önemli DUYURU
Cenevre Başkonsolosluğu'ndan "Çok Vatandaşlık Tescili Hakkında Önemli Bilgiler" başlıklı bir duyuru yayınladı.

Çok Vatandaşlık Tescili Hakkında Önemli Bilgiler:

29.05.2009 tarihinde yürürlüğe giren 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu, "çok vatandaşlık" kavramını getirmiş ve başka bir devlet vatandaşlığını kazanmak için önceden izin alınması uygulamasını kaldırmıştır. Buna bağlı olarak, geçmişte mevcut olan "Türk vatandaşlığını koruma müracaatı" şeklinde bir işlem de artık yürürlükte değildir.

Buna göre, iradesi dışında veya kendi isteğiyle, herhangi bir nedenle yabancı ülke vatandaşlığını kazanmış olan kişilerin bu durumlarına ilişkin belgeleri ibraz etmeleri halinde, gerekli incelemenin ardından nüfus aile kütüklerine çok vatandaşlığa sahip olduklarına dair açıklama eklenmektedir.

Herhangi bir nedenle bir veya birden fazla yabancı devlet vatandaşlığını kazanan kişilerden ergin olanların bizzat; ergin olmayanların ise veli ya da vasilerinin, yurtiçinde yerleşim yerlerinin bulunduğu yer nüfus müdürlüklerine, yurtdışında ise dış temsilciliklere bildirimde bulunmaları gerekmektedir.

Bildirim sırasında, nüfus cüzdanının veya örneğinin ve diğer devlet vatandaşlığının hangi tarihte kazanıldığını gösteren ve kişinin kimlik bilgilerini içeren belgenin ibraz edilmesi zorunludur.

Çok vatandaşlığa sahip olan kişinin vatandaşlık işlemleri için ibraz ettiği yabancı devlet vatandaşlığını gösteren kimlik belgesindeki bilgiler ile aile kütüğündeki kimlik bilgilerinin farklı olması halinde vatandaşlık işlemleri yapılmaz. Farklı kimlik bilgilerine sahip olan kişinin, aynı kişi olduğuna dair Türk mahkemelerince verilmiş tespit kararını ibraz etmesi halinde talebi yeniden değerlendirilir.

Çok vatandaşlık açıklamasının geçersiz hale getirilmesi:

Çok vatandaşlığa sahip Türk vatandaşının herhangi bir nedenle taşıdığı diğer devlet vatandaşlığını kaybetmesi halinde; ergin olanın kendisi, ergin olmayanın ise veli ya da vasisi yurt içinde yerleşim yerinin bulunduğu nüfus müdürlüğüne, yurt dışında ise dış temsilciliklere yazılı olarak bildirimde bulunur.

Bildirim sırasında, kişinin nüfus cüzdanı veya örneği ile diğer devlet vatandaşlığını hangi tarihte kaybettiğini gösteren ve kimlik bilgilerini içeren belge ibraz edilir.

Başvuru İçin Gerekli Belgeler:

-Nüfus Cüzdanı

-Anne ve babanın nüfus cüzdanları (reşit olmayan çocuk için bildirimde bulunulacaksa)

-Yabancı ülke kimliği/pasaportu veya yabancı ülke vatandaşlığının hangi tarihte kazanıldığını gösterir belge ve onaylı Türkçe tercümesi,

-Çocuğun doğumla topraklarında doğduğu ülkenin vatandaşlığını kazandığını ispatlayan belgenin (çocuk kimlik kartı, kimlik kartı, pasaport, vatandaşlık belgesi gibi) aslı ve onaylı Türkçe tercümesi. Sözkonusu belgede başta ana ve baba adları olmak üzere çocuğun kimlik bilgilerinin tam olması gerekmektedir. Şayet yabancı ülke kimlik belgesinde bu bilgiler yoksa doğum belgesine ihtiyaç duyulmaktadır (Reşit olmayan çocuk için bildirimde bulunulacaksa)

Son altı ay içinde çekilmiş 1 adet geçerli fotoğraf.

Bu haber toplam 1553 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Post Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 044 550 50 50 | Faks : 00 41 44 666 02 71 | Haber Scripti: CM Bilişim